Také patříte mezi milovníky kávy? Jenom horký šálek voňavého nápoje vás ráno postaví na nohy? Někdy však přijde den, že to s konzumací tohoto moku přeženeme, někdy nás zmáhá horko a na horký nápoj nemáme ani pomyšlení, nebo zkrátka jen chceme vyzkoušet něco jiného. Proč si tedy nedopřát tak trochu jinou kávu?
Změna je život!
Občas stačí jen vyzkoušet něco trochu jiného. Jste zvyklí pít »turka« či překapávanou kávu? Asi za nejkvalitnější kávu bývá považováno espreso. Rychlou a oblíbenou je také příprava instantní kávy. Capuccino, café latté, arabská káva vonící skořicí a kardamonem, káva vídeňská, alžírská (s vaječným koňakem) anebo zkrátka nějaká ta kávová specialita jistě každému občas přijde k chuti. Vedle této pestré směsice chutí a vůní stojí tak trochu v koutku polozapomenuté a zatrčené kávovinové náhražky.
Kávovinové náhražky
Nejde sice o skutečnou kávu, jejich chuť však alespoň trochu kávu připomíná. Jejich konzumace vždy vzrostla v dobách války či nouze, kdy káva byla nedostatkovým a drahým zbožím. Máme je tedy dnes opomíjet? To jistě ne! Kávovinové náhražky v sobě obsahují řadu látek, které organismu prospívají, jsou prý dobré na pročištění krve i střev. Jistě není na škodu občas nějaký ten hrníček kávy vyměnit za dostupnou náhražku. Těmi dnes asi nejznámějšími jsou melta a cikorka (ta byla v Evropě známá už v 17.století). Vyrábí se ze směsi kořene čekanky obecné, cukrové řepy, ječmene a žita. Neobsahují žádný kofein a asi nejprospěšnější součástí je kořen čekanky. Obsahuje inzulín a může tak pomáhat například při přejídání, nechutenství, zácpě, zánětu močových cest, ledvinových či žlučových kaméncích. Také těhotné a kojící ženy, kterým se nedoporučuje velká konzumace kávy, mohou nahradit tu pravou náhražkovou kávou. Za zmínku stojí také dříve »slavná« Vitakáva.
Ledové osvěžení!
Příjemným osvěžením v horkém letním dni se může také stát ledová káva. Když není na horké ani pomyšlení, vyzkoušejte studenou variantu. Připravit si ji můžete snadno i doma a navíc můžete střídání surovin a přidáváním vlastních ingrediencí vytvářet stále nové varianty ice fofre. Základem nápoje je vždy vychlazená káva, která se doplňuje například mlékem, smetanou, vodou,
alkoholem (například vaječný, smetanový, čokoládový, oříškový likér, amaretto, ale i koňak, brandy či kalvádos), zmrzlinou, cukrem a zdobí šlehačkou, čokoládou, oříšky, kokosem, skořicí … (dle vlastní fantazie). Jako základ lze použít například také vychlazené capuccino nebo instanční kávu. V horkém létě je to skutečně »ňam, ňam« osvěžení!
Zdroj:atlas.cz
Hanoi
(Effe, 4. 6. 2007 19:15)