Dr. Patricia Kuhlová z Washingtonské univerzity je součástí týmu, který se snaží poznatky o snadném učení dětí převést do praktické výuky dospělých.

Každý jazyk používá unikátní sadu zvuků. Vědci zjistili, že děti se rodí se schopností všechny tyto zvuky rozpoznat. Tuto schopnost však ztrácejí do jednoho roku života.

Doktorka Kuhlová uvádí příklad: „Japonci nerozeznávají „L“ a „R“ např. anglické „rake“ a „lake“ by jim znělo stejně". Její tým však zjistil, že malé děti ve věku kolem sedmého měsíce na oba zvuky reagují stejně a to nezávisle na tom, zda pocházejí z Tokia nebo ze Seattlu. Teprve později, kolem jedenáctého měsíce věku, přestávají malí Japonci mezi „L“ a „R“ slyšet rozdíl.

Vědci dále zjistili, že dítě se dvoujazyčnosti naučí prostým poslechem, když na něj někdo např. rodiče promlouvají a to stejně snadno a za stejnou dobu, za kterou se většina dětí naučí jazyk jeden. Schopnost však rapidně klesá po období puberty.

Učte, jako byste učili malé dítě

A co tedy pomůže, jestliže už nejste dítě a potřebujete se naučit nový jazyk? Dětský mozek potřebuje osobní interakci s nový jazykem (jen poslech z TV nebo CD nefunguje). Vědci proto vylepšují metodu, která vyučuje jazyk spontánněji a „přátelštěji“, při tom se snaží do učení zapojit ty mozkové partie, které využívají malé děti.

Další metodou je učit stejně, jako se učí malé děti. Připomeňme, že Japonci neumí rozlišovat mezi „L“ a „R“. Japonští studenti, kteří se příliš nedostali do styku s angličtinou, procházejí v rámci výzkumu lekcemi, na kterých jsou jim přehrávány hlásky „L“ a „R“. Ty jsou přitom vyslovovány zveličeně tj. způsobem, jakým je svým malým dětem říkají rodiče, když chtějí, aby se je děti naučily. Současně s poslechem studenti sledují lektorovu výslovnost hlásek na obrazovce. Měření ukazují, že takto naučené hlásky studenti rozlišují lépe a rychleji a snadněji se jim vyslovují.

Doktorka Kuhlová však říká, že se jedná jen o dílčí úspěch. Nejúčinnější je stále přirozený vývoj tj. mluvit na dítě cizím jazykem už od malička ať už v rodině nebo ve školce.

Zdroj:www.novinky.cz